Geresnis projektų valdymas. Knygos "Critical Chain" apžvalga

ccpm knygos projektai toc Jan 30, 2022

Neseniai sulaukiau vieno buvusio kliento priekaištų, kad “užleidau” Apribojimų teorijos (TOC) populiarinimą. Kaip sakoma amerikietiškuose filmuose – guilty as charged. Taisydamas situaciją, noriu pristatyti dar vieną dr. E. Goldratt verslo romaną “Kritinė grandinė”.

Nors ši knyga nesulaukė tokio populiarumo kaip gamybinins romanas “Tikslas” (mano apžvalgą galite rasti čia >>>), tačiau mano subjektyvia nuomone Kritinės grandinės principai projektų valdyme naudojami dažniau nei DBR (TOC sprendimas gamybai) gamybos valdyme. Todėl šią knygą rekomenduoju visiems, kurie susiduria su projektų (ar jų portfelio) planavimu ir vykdymu.

Knygos pagrindinis veikėjas universiteto profesorius, dėstantis MBA studentams ir svajojantis apie pastovią darbo vietą, susiduria su iššūkiu. Mažėjantis studentų srautas kelią profesoriaus planams pavojų, o Universiteto vadovas ragina profesorių pritraukti daugiau studentų. Tuo pat metu profesorius pradeda dėstyti projektų valdymo kursą naujai studentų grupei.

Paskaitų metų profesorius Ričardas pastebi, kad nors visi verslai ir jų projektai “labai unikalūs”, bet problemos labai panašios. Ir nėra skirtumo, ar tai būtų programinės įrangos kūrimo/diegimo projektas, ar statybinis projektas, ar gamybinių pajėgumų plėtros projektas. Ir nieko keisto, juk visi projektai turi patenkinti tris kriterijus – trukmės, kainos ir apimties/kokybės. Bet kaip juokauja patyrę projektų vadovai, net Biblijoje nėra parašyta apie projektą, kuris baigėsi laiku, neviršijo biudžeto ir pateikė planuotą rezultatą.

Profesorius kartu su studentais įsivardina projektų vėlavimo priežastis – Parkinsono dėsnį, studento sindromą, blašką (a.k.a multi-tasking’ą). Tačiau didžiausą nuostabą jiems sukelia pagrindinis projektų valdymo virusas – projektai dažniausiai vėliuoja dėl siekio kiekvieną projekto užduotį užbaigti laiku.

Nors knygoje įvardinamos ne tik problemos, bet ir sprendimo kryptis, tačiau ši knyga nėra vadovėlis ar diegimo instrukcija (skirtingai nuo Tikslo). Ir norintys įsidiegti Kritinės grandinės principus savo įmonėje turės perskaityti dar daugiau knygų, ar kreiptis konsultacijų. Visgi “Kritinė grandinė” tikrai paskatins daug įvairių minčių kaip patobulinti savo organizacijos projektinę aplinką.

Knygos pirmąjį skyrių galite parsisiųsti nemokamai čia>>>.

Norintys sužinoti daugiau apie Kritinės grandinės metodiką gali peržiūrėti nemokamus vebinarų įrašus čia>>>.

Taip pat galite pasitikrinti kiek žinote apie šią metodiką atlikę Kritinės grandinės testą>>.

Knygą lietuvių kalba galite įsigyti čia: E.M.Goldratt “Kritinė grandinė” 

Knygą anglų kalba galite įsigyti čia: Critical Chain

Audioknygą anglų kalba galite įsigyti čia: Critical Chain (Audiobook)

 

Daugiau knygų apžvalgų: https://www.amverklubas.lt/blog?tag=knygos 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.