100 mln USD kainavusi pamoka. Knygos "The Road Less Stupid" apžvalga.

Tikriausiai sunku būtų rasti žmogų, kuris nėra girdėjęs apie tai, kad visi keliai veda į Romą. Iš tiesų, neretai tikslą galima pasiekti skirtingais keliais. Bet visuomet geriau yra pasirinkti mažiau kvailą kelią. Tai šį kartą ir noriu pasidalinti savo įspūdžiais apie Keith J. Cunningham knygą The Road Less Stupid: Advice from the Chairman of the Board (Mažiau kvailas kelias. Valdybos pirmininko patarimai)

Keith J. Cunningham – ilgametę verslo patirtį turintis autorius, verslininkas, verslo treneris. Jis neretai pristatomas, kaip „turtingas tėtis“ ir R.Kiyosaki „Turtingas tėtis, vargšas tėtis“. Jis mėgsta pajuokauti, kad už brangiausią savo pamoką sumokėjo 100 mln JAV dolerių (t.y. tokios vertės jo verslas subankrutavo). Taigi, jis tikrai turi patirties papasakoti apie tai, kas veikia ir kas neveikia versle.

Knyga The Road Less Stupid: Advice from the Chairman of the Board yra apie tai, kaip verslo kelyje padaryti mažiau klaidų. Nors reikia pripažinti, kad klysta visi. Net patys sėkmingiausi verslininkai yra padarę tokių sprendimų, kurie iš šono (ir po visko) atrodo visiškos kvailystės. Ir esminis patarimas, kurį jis ne kartą pakartoja knygoje – vadovai turi skirti laiko galvojimui. Net gi Amazon'e knygos aprašyme jis pateikia bamperio lipduko rekomendaciją – Staklininkai reaguoja ir prakaituoja. Savininkai – galvoja ir planuoja. Iš mano patirties, svarbiausias sėkmingo verslininko savybė – sprendimus priiminėti lėtai. Nes greiti sprendimai dažnai nėra teisingi, jei netikite paskaitykite Daniel Kahneman Thinking, Fast and Slow.

Keletas įsiminusių pamokų iš knygos:

  1. Skirk laiko galvojimui. Ne 15 min ar pusvalandį, bet daug (bent pusdienį). Kai atsijungsi nuo trukdžių ir giliai mąstysi. Nes tik tada gali priimti teisingus svarbius sprendimus. (apie darbą susitelkus rekomendavau knyga „Deep Work“).
  2. Kaip padaryti galvojimo laiką efektyviu ? Knygoje pateikiami principai:
    • Klausk, ko neklausia kiti. Tą gali padaryti formuluodamas klausimą, kuris suteikia aiškumo – taip sulauki geresnių atsakymų bei pasirinkimų. Pamenu, dr. Goldratt‘as mėgdavo kartoti – galingi sprendimai prasideda nuo teisingų klausimų.
    • Atskirk problemas nuo simptomų. Išskirk tikrąją priežastį, kodėl progresas neatitinka pradinės trajektorijos ir nekovok su simptomais.
    • Dirbk su faktais ir patikrink spėjimus/prielaidas, nes per didelis patiklumas prielaidoms priveda prie blogų sprendimų. Kai tik pagalvoji, kad „žinai“, gyvenimas gali smarkiai tave nustebinti, ir nebūtinai maloniai.
    • Pasverk galimas sprendimų pasekmes. Pagalvok, kokie galimi sprendimo pliusai (naudos) bei minusai (žalos). Ir BŪTINAI reikia įsivertinti, ar galėtum atsigauti, jei įvyktų blogiausias scenarijus?
  3. Nustok mokėti kvailio mokesčius. Iš nesėkmių (beigi sėkmių) galima ir reikia pasimokyti, nors galimybės laiką atsukti atgal ir klaidų išvengti neturime. Tad privalai savęs tiesiai šviesiai paklausti: „Ką iš šios savo klaidos galiu išmokti?“. Kvailio mokesčiai per piniginę kerta tuomet, kai leidi savo emocijoms tave užvaldyti atliekant svarbius verslo sprendimus.
    Tas įvyksta nuolatos. Netgi didžiausios korporacijos padarė tą klaidą, kas, galiausiai, buvo jų mirties nuosprendis. Paimkime Kodak pavyzdį. Ši kompanija pasirinko investuoti į nostalgiją vietoj inovacijos, dėl to prarado progą pasipelnyti iš tuomet augančios skaitmeninės fotografijos rinkos. To rezultatas – nuosmukis iki visiško išnykimo.

Knyga tikrai puiki. Joje galima rasti gerų įžvalgų ir patarimų, kaip daryti mažiau klaidų ir keliauti Mažiau kvailu keliu.

Knygą galite užsisakyti iš Amazon’o pagal šią nuorodą:  The Road Less Stupid: Advice from the Chairman of the Board 

Knygos audio versiją galite užsisakyti iš Audible: The Road Less Stupid: Advice from the Chairman of the Board

Daugiau knygų apžvalgų: https://www.amverklubas.lt/blog?tag=knygos.

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.