Kodėl nemokame susikaupti ? Knygos "DEEP WORK" apžvalga

Kadangi atsirado šiek tiek laisvo laiko, tai tęsiu pradėtą knygų apžvalgų rašymą. Juk artėja vasara, atostogos. Pasistengsiu apžvelgti kuo daugiau knygų, kad lengviau išsirinktumėte kokią knygą (ar knygas) paskaityti atostogų metu.

Bet prieš pristatydamas kitą knygą, noriu sureaguoti į vieną komentarą po mano įrašu LinkedIn tinkle:

Aš nesutinku, dėl medijų vienodumo. Nors šis ginčas panašus į ginčą apie tai, kad labiau storina - alus ar apelsinų sultys. Juk 100 g. alaus yra labai panašus kiekis kalorijų kiek ir 100 g. apelsinų sulčių. Tačiau retas kuris per vakarą gali išgerti 2L apelsinų sulčių. Ir retai kada apelsinų sultys užkandamos kiaulės ausimis, kepta duona ar kitokiais dietiniais užkandukais.

Grįžkime prie medijų. Medijos nėra vienodos. Moksliniai tyrimai neatrado didelio skirtumo tarp įsiminimo ir supratimo, kuomet žmonės skaito ar susikaupę klauso knygos. Aš ir pats dalį knygų klausau pasinaudodamas Audible prenumerata (tai puiki galimybė už nedidelį mėnesinį mokestį klausytis audio knygas). Visgi, klausymosi efektyvumas - tai tik dalis tiesos. Juk žmonėms taip įprasta multi-taskint'i. Jei tik rankos laisvos ir nerekia laikyti knygos, iškart knieti užsiimti kažkokia papildoma veikla. O kai informacijos gavimas vyksta be gavėjo pastangų, labai lengva mintimis nuklysti į lankas. O paskaita, konferencija ar audio-video įrašas sukasi toliau. Toks smegenų multi-taskinim'as turi savo žalą, nes atprantame susikaupti. Ta proga kita mano perskaityta ir rekomenduojama knyga.

Šį kartą knyga apie susikaupimą ir pasinėrimą į tai, ką darai. Tai Džordžtauno Universiteto (Georgetown University) Kompiuterijos mokslų profesoriaus Cal Newport knyga „Deep Work“. Šis autorius yra parašęs ir kitą puikią knygą „So Good They Can’t Ignore You“, kurioje kritikuoja „sek savo aistrą (follow your passion) rekomendaciją. Bet apie ją – kitą kartą.

Knyga „Deep work“ – apie tai, kad yra labai sunku išlaikyti dėmesį ir nesiblaškyti šiuolaikiniame elektroninių gadget‘ų ir socialinių medijų pasaulyje. Kiekvieną dieną šimtai tūkstančių labai kvalifikuotų brangių specialistų suka galvas kaip gauti bent truputį jūsų dėmesio. Toks dėmesio traukinėjimas pripratina mūsų smegenis prie pastovaus blaškymosi. Jis pateikia nemažai pavyzdžių bei mokslinių tyrimų informacijos apie tai, kaip žmonės nuosekliai atpranta išlaikyti tą susikaupimą ilgesnį laiką. Rezultatas – pastovus smegenų multi-task‘inimas ir visos su tuo susijusios pasekmės.

Kodėl svarbu mokėti išlikti susikaupusiu ? Autoriaus nuomone ateities ekonominėje konkurencinėje kovoje išliks tik šie žmonės:

  • Aukštos kvalifikacijos darbuotojai – tie, kurie sugebės sėkmingai išnaudoti naujausias technologijas ir jas papildydami gauti geresnius rezultatus nei kiti žmonės.
  • Super-žvaigždės – tie, už kurių žinias organizacijos bus pasiruošusios mokėti pinigus, nes super-žvaigždės atliks darbą greičiau ir geriau nei kiti.
  • Savininkai – tie, kurie turės pakankamai kapitalo investuoti į naująsias technologijas

Jeigu neturite bent keliokos laisvų milijonų EUR ar USD investicijoms, o gerai gyventi vistiek norisi, tuomet jums reikia patapti arba aukštos kvalifikacijos darbuotoju, arba superžvaigžde. O tam reikia dviejų savybių:

  • Sugebėjimo greitai išmokti (įvaldyti) naujų sudėtingų dalykų
  • Atlikti darbus super-gerai (laiko ir kokybės požiūriu)

Ir šiems sugebėjimas reikia mokėti „dirbti giliai“, t.y. mokėti deep work. Gilus darbas (deep work) – tai sugebėjimas susikoncentruoti ir nesiblaškant atlikti sudėtingas užduotis. Gilus darbas – kaip supergalia šiuolaikiniame išsiblaškiusiame ir besiblaškančiame pasaulyje. Žinoma, yra ir paviršutiniški darbai (shallow work) – tai rutininiai darbai, kurie nereikalauja sąmonės pastangų.

Gilus darbas neatsitinka savaime. Tam reikia pastangų ir nusiteikimo. Tokioms užduotims reikia pasiskirti atitinkamą kiekį laiko ir jo laikytis. Apie tai, kaip nuspręsti, kokios užduotys reikšmingos ir kaip „blokuoti“ joms laiką galima rasti knygoje The ONE Thing: The Surprisingly Simple Truth Behind Extraordinary Results, apie kurią jau rašiau.

Taip pat reikia leisti sau nuobodžiauti. Pastaruoju metu vis atsiranda vis daugiau mokslinių įrodymų apie nuobodžiavimo naudą. Mokėjimas susikaupti – kaip raumuo, kurį galima (ir reikia) treniruoti. Jeigu mes neleidžiame sau nuobodžiauti, tai smegenys pripranta prie „šokinėjimo“ ir pramogavimo.

Viena rekomendacija gali sukelti tokį pasipriešinimą, kad nepasitenkinimas alkoholio draudimais atrodys kaip vaikų krykštavimas. Atsisakykite (ar bent jau smarkiai apribokite) buvimo socialiniuose tinkluose. Socialinių tinklų veikimo mechanizmas skatina psichologinę priklausomybę. Todėl būtina įsivertinti, ar tikrai gaunama nauda viršija patiriamą žalą.

Kad ir kaip besistengtumėte užsiimti tik deep work, bet shallow work irgi teks daryti. Taigi, sudarykite kaip galima daugiau kliūčių tokioms užduotims (ir pagundoms) atsirasti.

Knygoje pateikti įvairūs „tips and tricks“ kaip išlaikyti susikaupimą bei pratimai pratinti smegenis susikaupti. Tai puiki knyga bet kuriam, kas dirba protinį darbą ir nori ne „būti pastoviai užsiėmusiu“, o padaryti daugiau.

Knygą galite užsisakyti iš Amazon'o pagal šią nuorodą: Cal Newport "Deep work" .

Knygos audio versiją rasite čia: Audible Cal Newport "Deep work" .

Audioknyga lietuviškai: GILUS DARBAS. Keturios sėkmės taisyklės išsiblaškiusiame pasaulyje 

Daugiau knygų apžvalgų: https://www.amverklubas.lt/blog?tag=knygos .

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.