Daugiau projektų per trumpesnį laiką. Knygos "Goldratt's Rules of Flow" apžvalga

Srauto gerinimas yra pagrindinis kiekvienos operacinės veiklos tikslas.

Dr. Eli Goldratt. "Stovint ant milžinų pečių", 2008

Tai nauja Apribojimų Teorijos knyga-romanas. Ir ne bet kieno parašyta, o dr. Eli Godratt‘o dukros Efrat Goldratt-Ashlag. Ir reikia pripažinti, kad jai visai pavyko išlaikyti savo tėvo Eli Goldratt rašymo stilių. Knygoje "Goldratt‘o srauto valdymo taisyklės" kalbama apie projektų srauto spartinimą. Knygoje daugiausia dėmesio skiriama projektų valdymo aplinkai, nors taisyklės tinka bet kuriai srauto aplinkai.

Herojinio romano struktūra standartinė - pagrindinis veikėjas Marcas Wilsonas atsiduria beviltiškoje situacijoje - šeimos verslo situacija prastėja, planuojamas jo pardavimas ne pačiomis geriausiomis sąlygomis. Ar jis gali iš esmės pakeisti projektinės aplinkos valdymo būdą, kad įrodytų, jog gali vadovauti verslui? Ar visgi įmonė bus parduota konkurentui ir neišvengiamai bus prarastos darbo vietos?

Ir čia jam padeda tas profesorius, kuris dėsto MBA programoje projektų valdymo kursą. Gal ne visi skaitytojai prisimins, tačiau tai tas pats Ericas Silveris, kuris yra pagrindinis veikėjas dr.E.Goldratt‘o knygoje "Kritinė grandinė" (mano apžvalga čia>>). Tiesa, tada (toje knygoje) jis dar tik atradinėjo principus, kurie tapo Kritinės grandinės metodikos pagrindu. O šioje knygoje pagrindinis dėmesys skiriamas daugiaprojektinei aplinkai ir projektų srautui, o ne atskirų projektų valdymui.

Turime pripažinti, kad daugumoje projektų aplinkų žmonės žino, kaip daryti projektinius darbus. Jie turi sukaupę ir techninę, ir pardavimų patirtį, bei PMI sertifikatus. Todėl ne dėl šių įgūdžių ir gebėjimų stokos projektai vėluoja, viršija biudžetą ir (arba) neužtikrina visos apimties. Šioje knygoje pasakojama (o ir iš savo patirties tam visiškai pritariu), būtent darbo projektinio srauto (ne)valdymas ir yra tai, kas sukelia visas tas bėdas. Būtent geras srauto valdymas ir užtikrina, kad ir atskiri projektai ir visas projektų portfelis padaromi greičiau. Skaitydami knygą sužinosite kaip įvairių projektinių aplinkų atstovai prisitaikė srauto valdymo taisykles.

Kaip jau rašiau aukščiau, knygoje dėmesys sutelktas į daugia-projektinę aplinką, todėl apie projektų buferius joje beveik nekalbama. Nors Apribojimų teorija neatsiejama nuo buferių, visgi nesutvarkius srauto valdymo, projektų buferiai nelabai ką pagelbės.

Be abejo, knygoje pateikiamos srauto taisyklės, kuriomis sprendžiami šie blokatoriai, sukeliantys tokį nusivylimą projektų aplinkoje. Taisyklės skirtos tam, kad atskiri projektai būtų užbaigti greičiau, taip pat tam, kad visas projektų portfelis galėtų greitai tekėti per sistemą. Kaip ir daugelyje verslo romanų, veikėjai išbando įvairius metodus ir sulaukia stebėtinos sėkmės - ir tam tikro susirūpinimo, kad "čia tai neveiks". Man būtų patikę praplėsti istoriją daugiau nukrypimų į kai kurių idėjų įgyvendinimo iššūkius - ir kaip juos išspręsti.

Man ypač patiko, kaip istorijoje per MBA kursą buvo pristatytos srauto valdymo taisyklės. Kartu su knygos diskusijų stiliumi dėstytojas siūlo, kad, priklausomai nuo jūsų specifikos, kai kurios sąvokos bus prasmingesnės nei kitos. Pagrindinis siekis yra pagerinti darbo srautą - suteikti žmonėms galimybę kuo greičiau kokybiškai atlikti savo veiklą. Konkretūs metodai priklauso nuo to, ką rasite konkrečioje aplinkoje. Žinoma, daugelis diskusijos elementų bus pažįstami, todėl tikriausiai verta patikrinti ir įgyvendinti daugelį šių taisyklių.

Srauto gerinimas taip pat gali būti suprantamas kaip chaoso mažinimas. Šokinėjimas nuo vienos užduoties prie kitos, pastovus sprendimų peržiūrėjimas, atliktų darbų perdarymai, nesibaigiančios diskusijos dėl prioritetų... tai blogai valdomos daugiaprojektinės aplinkos simptomai. Aplinkos, kurioje gyvena chaosas. Laikykitės srauto valdymo taisyklių, ir chaoso bus daug mažiau.

Žinau, kad ne vienas užsiduoda sau klausimą – ar ką naujo sužinosiu, jeigu aš jau perskaičiau visas Goldratt‘o knygas ir net buvau seminaruose? Tikrai sužinosite. Net man kai kurie dalykai buvo „kaip ir žinomi, bet niekada nesusimasčiau“. Todėl drąsiai rekomenduoju šią knygą, kurią perskaityti užtruks porą vakarų.

Originalią knygos versiją galite užsisakyti iš Amazon’o pagal šią nuorodą: Goldratt's Rules of Flow

Audible versija: Goldratt's Rules of Flow

Lietuvišką knygos vertimą rasite čia: Goldratt’o srauto valdymo taisyklės

Daugiau knygų apžvalgų: https://www.amverklubas.lt/blog?tag=knygos.

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.