Prasmingas gyvenimas nėra lengvas. Bet viską nulemia mūsų PASIRINKIMAS. Knygos "The Choice" apžvalga

Apie vieną Apribojimų teorijos kūrėjo dr. Eliyahu Goldratt'o knygų, pasauliniu bestselleriu tapusį verslo romaną "Tikslas" jau rašiau. Šį kartą pristatau E.Goldratt'o nuomone svarbiausią jo knygą - "Pasirinkimas".

Vienas žymiausių Antikos mąstytojų Platonas yra pasakęs: “Dėl savo nelaimių žmonės linkę kaltinti likimą, dievus ir visa kita, bet tik ne save.” Tokiems skaitytojams ši knyga gali nepatikti: ji privers pažvelgti į veidrodį, kuriame pamatysite, kad bet kokia situacija, kurioje atsiduria kiekvienas žmogus, verslininkas ar jo įmonė, yra tiesiog žmogaus ar vadovo pasirinkimo pasekmė.

Daugelis mūsų norime gyventi pilnavertį gyvenimą. Pabrėždamas, kad šis pasirinkimas nesuderinamas su siekiu gyventi lengvai, autorius subtiliai atskleidžia, kaip gyventi prasmingai.

Ši knyga nėra iš serijos „Septyni žingsniai į sėkmę“. Pats autorius ne kartą sakė, kad jei šios knygos neperskaitei 5 kartus, vadinasi, jos neskaitei. Ganėtinai drąsus pareiškimas, žinant, kad 90 proc. verslo bestselerių neperskaitomi nė iki pusės. Tačiau knygos autorius dr. E. Goldratt niekada nepasižymėjo kuklumu. 

"Pasirinkimas" skiriasi nuo kitų dr.E.Goldratt'o knygų dar ir tuo, kad tai nėra romanas. Knyga parašyta tarsi pokalbis tarp Elio ir jo dukros Efrat. Šioje knygoje dr. E. Goldrattas pirmą kartą atskleidžia savo mąstymo metodų paslaptis. Knygą galima būtų laikyti filosofine, bet tuo pat metu ir labai praktiška – autorius aprašė ir išanalizavo labai skirtingus ir įdomius verslo pavyzdžius. Neseniai kažkelioliktą kartą perskaičiau kai kuriuos skyrius, ir vėl buvau sužavėtas jų aktualumu - juk dabartinė viešoji erdvė pilna tautologijų bei sąmokslo teorijų. Ir tik aiškus loginis mąstymas padės nepasiklysti toje emocijų maišalynėje. 

Tikrovė yra paprasta, jos tobulinimui nėra ribų. Žmonės yra geri. Bet kokie konfliktai gali baigtis “aš laimiu – tu laimi“ sprendimu. Sugebėjimą mąstyti logiškai turi kiekvienas žmogus. Išvystytas loginis mąstymas tiesiogiai įtakoja emocinį gyvenimo foną ir  intuiciją. Šiuos teiginius E. Goldratta įrodo ir po to verčia aksiomomis. Kartu atskleisdamas, kodėl daugelis žmonių gyvenime ir versle pasitenkina nereikšmingais situacijos pagerinimais, užuot įvykdę esminius pokyčius. Tokius, kurie įmonę, šeimą ar bet kurią kitą organizaciją paverčia, kaip jau minėta, tobulėjimo ribų neturinčia sistema.

„Pasirinkimas“ skirtas pritaikyti tiek asmeniniame gyvenime, tiek ir verslo plotmėse. Verslo valdymo pavyzdžiai distribucijos, mažmeninės prekybos, gamybos sferose papildo ir padeda atskleisti žmogišką pasirinkimą gyventi pilnavertį gyvenimą. Šioje knygoje  aprašoma ir viena Lietuvos bendrovė. Šis faktas tebūnie mažyte paslaptimi – viena iš daugelio, kurias įveiksite skaitydami „Pasirinkimą“.

Knygoje ne tik pateikti Apribojimų Teorijos (TOC) principai, bet ir pateikti labai konkretūs įmonių strateginių sprendimų pavyzdžiai. Įdomu ir tai, kad tarp pavyzdžių galima rasti ir vieną lietuviškos įmonės pavyzdį. 

Po pirmojo leidimo knyga buvo papildyta knygos bendraautorės, Elio dukros Efrat Goldratt-Ashlag sudarytomis schemomis. 

Taigi, jei tenka susidurti su gamyba, tiekimo grandinės bei atsargų valdymu, įmonių strategijomis, tuomet "Pasirinkimą" perskaityti būtina.  

Ši knyga išversta ir į lietuvių kalbą, ją galite įsigyti ir TOC sprendimų e-knygyne:  "Pasirinkimas".

Taip pat knygą originalo kalba galima užsisakyti iš Amazon: The Choice, Revised Edition

 

Daugiau knygų apžvalgų: https://www.amverklubas.lt/blog?tag=knygos 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.