Kodėl aviacija labai saugi, o ligoninės - ne? Knygos Black Box Thinking apžvalga

knygos procesai protas Aug 30, 2021

Šiandien noriu pristatyti knygą, kurią visuomet rekomenduoju kurso „Procesų valdymas“ klausytojams - tai Matthew Syed‘o "Black Box Thinking: The Surprising Truth About Success". Ji puikiai tinka, jei norite pagerinti bet ką – verslą, komandą, save.

Didžioji dalis knygoje pateikiamų pamokų gali būti taikytinos tiek versle, tiek asmeninėje erdvėje. Knyga lyginamuoju metodu sugretina oro linijų bendrovių papročius (neslėpti ir mokytis iš klaidų, būti atviru ir vengti nuo kaltinimų, pastoviai tobulėti mažų laimėjimų pagalba) su medicinos organizacijų elgsena (pagal Syed‘ą, medicinos sfera yra ganėtinai siaura savo mąstymu, linkusi besti pirštu į „kaltąjį“ ir slėpti klaidas vietoj to, jog klaidomis viešai pasidalintų ir iš jų mokytųsi ir tobulintų procesų ir sistemos atsparumą žmogiškosioms klaidoms).

Aviacijoje į nesėkmes yra žiūrima daug rimčiau, nei tik rimtai. Kiekviename lėktuve yra įmontuota taip vadinama „juodoji dėžė“ (kuri yra ryškiai oranžinė), kurios tvirtumas padaro ją beveik nesunaikinamą. Jei įvyksta nelaimingas atsitikimas, dėžė yra atveriama, duomenys išanalizuojami ir nelaimės priežastis išaiškinama. Tai padeda sustiptinti/pakeisti esamas procedūras norint išvengti galimo klaidos pakartojimo ateityje. Šis metodas ir yra svarbiausia priežastis, kodėl aviacijos industrija gali pasigirti tokiu mažu avarijų skaičiumi.

Dirbantiems pilotams net ir menkiausia klaida kartais gali turėti didžiules, ar net mirtinas, pasėkmes. Tačiau daugumos mūsų santykis su nesėkme stabdo progresą, kiša koją inovacijoms ir neigiamai įtakoja mūsų gyvenimą. Neseniai dalinausi savo apžvalga apie knygą, kuriuoje labai detaliai aptariamas žmonių pomėgis nepripažinti klaidų. Kai žmonės (ir organizacijos) nepripažįsta klaidų, nesiteikia iš tų klaidų pasisemti ateity praversiančių žinių, jie yra pasmerkti tas klaidas kartoti.

Keletas įstrigusių knygos momentų:

  1. Žmonės nėra robotai. Nesvarbu kokia žmogaus kvalifikacija, jei procese bus vietos klaidoms, tai žmogus kada nors suklys.
  2. Grįžtamasis ryšys (įvykių ir KLAIDŲ įvertinimas) – būtina tobulėjimo sąlyga, o mūsų santykis su grįžtamuoju ryšiu (baimės, ignoravimas, atmetimas ar priėmimas) nulemia tobulėjimo greitį.
  3. Nėsėkmė ir mūsų požiūris į ją, yra kritiniai tobulėjimo ir augimo aspektai. Knygoje pateikti Beckham‘o ir Dyson‘o nesėkmių pavyzdžiai. Tačiau nei vienas taip jų neįvardino – klaidas jie matė esminę dalį sėkmės link.
  4. Kognityvinis disonansas tampta tuo problematiškesnis, kuo įtakingesnis (daugiau pasiekęs) tu esi. Autorius knygoje pateikia šiurpių pavyzdžių. Deja, bet kuo vyresnis esi (tai yra, kuo daugiau tavo nuomonės ir patarimų buvo klausomasi), tuo daugiau šansų, jog prisiriši prie to, kuo tu tiki, net jei atsiras įrodymų teigiančių priešingai. Tai slopina grįžtamąjį ryšį, augimą ir inovatoriškumą. (apie klaidų neigimą pasiskaitykite čia>>
  5. Tobulindami neieškokite kaltų, o keiskite procesą. Apie tai ne kartą yra rašęs dar W.Deming‘as. Kaltinimai visiškai žlugdo produktyvumą, skatina slėpti problemas. Knygoje parodoma, kaip kaltinamoji kultūra sumažina atskleidžiamų nesėkmių ir klaidų skaičių. Ir būtent tos pačios klaidos yra būtinos norint sutaisyti sugedusias sistemas.
  6. Bandymai ir nesėkmės, klaidos, maži laimėjimai skatinami grįžtamojo ryšio, visi šie dalykai galiausiai stumia mus progreso link. Ir tai tik mitas, jog didžiuliai šuoliai į priekį ateina kūrybinio užsidegimo ir inovatyvumo dėka. Atvirkščiai – tokie poslinkiai yra lėto ir sunkaus progreso dalis; progreso, dėl kurio dalinai dėkingi turime būti ir tai patirčiai, kurią semiamės iš praeities kartų.

Apibendinant – tai tikrai puiki Gladwell‘išku stiliumi parašyta knyga apie procesus, organizacijas ir tobulėjimą.

Knygą galite užsisakyti iš Amazon’o pagal šią nuorodą: Black Box Thinking: The Surprising Truth About Success

Knygos audioversiją galite užsisakyti iš Audible pagal šią nuorodą: Black Box Thinking: The Surprising Truth About Success

Audio knygą lietuviu kalba galite įsigyti čia: JUODOSIOS DĖŽĖS METODAS: stulbinanti knyga apie lemiamus sprendimus

Daugiau knygų apžvalgų: https://www.amverklubas.lt/blog?tag=knygos.

 

Taip pat dalinuosi Matthew Syed pranešimo TEDxLondonBusinessSchool videoįrašu. 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.