Klysti yra žmogiška, bet aš - neklystantis. Knygos Mistakes Made (but Not by Me) apžvalga

knygos protas Aug 02, 2021
Ar kada susimąstėte, kodėl žmonės neretai ignoruoja akivaizdžius faktus ir laikosi įsikibę savo nerealios versijos? Pvz, kodėl žmonės tiki plokščius pasauliu ar netiki Covid'o egzistavimu. Arba, kodėl žmonės nenori pripažinti savo akivaizdžių klaidų ? O gal jums kilo klausimų, kaip (protingi) žmonės „įkliūva“ į propagandos spąstus? O kaip eiliniai normalūs žmonės, be patologinių nuokrypių tampa neeiliniais nusikaltėliais ? O ar susimąstėte, kiek galime pasitikėti savo prisiminimais apie praeitį ?
 
Atsakymus į šiuos klausimus galima rasti puikioje Carol Tavris ir Elliot Aronson knygoje „Mistakes Were Made (but Not by Me)“. Knygos autoriai – socialiniai psichologai – labai vaizdžiai parodo kaip mūsų smegenys stengiasi mus apsaugoti mūsų savivertę nuo to „kaltės“ bei „gėdos už klaidą“ jausmo. Knygoje pateikti įvairūs žinomi istoriniai pavyzdžiai, konkrečios teisminės istorijos bei mokslinių tyrimų išvados, parodančios, kad „laikytis savo įsitikinimų bet kokia kaina“ yra labai žmogiška. Knygoje daug rašoma apie kognityvinį disonansą – psichologinį mechanizmą, kuris ir yra pagrindinė tokio elgesio priežastis.
 
Knygoje aš neradau atsakymo, kaip įveikti kitų „kognityvinį disonansą“. Bet dabar žinau, kad kai kuriais atvejais mėginti įtikinti žmogų yra beprasmiškas laiko švaistymas. Taip pat radau įvairių minčių, kaip sumažinti galimybę pačiam pakliūti į kognityvinio disonanso spąstus. Juk labai svarbu laiku atpažinti savo klaidas, jas ištaisyti ir nekartoti.

Knygą galite užsisakyti iš Amazon’o pagal šią nuorodą: Mistakes Were Made (but Not by Me)

Knygos audioversiją galite užsisakyti iš Audible pagal šią nuorodą: Mistakes Were Made (but Not by Me)

Daugiau knygų apžvalgų:  https://www.amverklubas.lt/blog?tag=knygos.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.