Investavimas - tai ne tik skaičiai. Knygos The Psychology of Money apžvalga.

knygos pinigai taupymas Aug 31, 2022

Morgan’o Housel’o knygą “The Psychology of Money” nusprendžiau pasiklausyti, kuomet Audible.com vienos savo nuolaidų akcijos metų rekomendavo man, nes jų algoritmas nusprendė, kad man knyga turėtų patikti. Beje, labai rekomenduoju Audible.com prenumeratą, kurią įsigijus kas mėnesį gauni po “kreditą”, už kurį gali įsigyti audioknygas. Be to, labai dažnai būna akcijų “dvi knygos už vieną kreditą” ar ypatingų nuolaidų. Abejojate?  Išmėginkite Audible.com nemokamai>>> 

Taupymo ir investavimo psichologiniai aspektai man nėra nauji, net ir čia publikavau savo straipsnį “(Ne)taupymo psichologija: kodėl smegenys atsisako taupyti”. Tai pati knyga sukėlė prieštaringus jausmus. Iš vienos pusės, kažko reikšmingai naujo apie finansinį investavimą nesužinojau. Todėl suprantu tuos atsiliepimų autorius, kurie knygą vertino prastai, nes “nieko naujo”. Tačiau man knyga turimas žinias sudėliojo į lentynėles (ar kaip pasakytų ITišnikai - papildomai suindeksavo) bei suteikė papildomų požiūrio aspektų. Šią knygą tikrai rekomenduoju tiems, kurie “vis dar ruošiasi pradėti taupyti/investuoti”. O profesionaliems investuotojams irgi nepakenks. Juolab, kad knyga nėra labai ilga. O jei mėgstate knygas klausyti, tai ši knygą yra įgarsinta net lietuviškai

Knygoje kalbama apie, kad nors investavimas - tai skaičių ir skaičiavimų bei vertinimų objektas, tačiau (dažniausiai) eiliniai investuotojai vadovaujasi emocijomis, o ne šaltu išskaičiavimu.

Keletas knygos autoriaus pastebėjimų:

  • Investuokite taip, kad galėtumėte miegoti ramiai (man labiausiai įstrigęs patarimas) 
  • Didelis turtas - tai ne tik gero investavimo, bet ir ilgo nuolatinio proceso rezultatas. Žymusis Warren Buffet turtingas ne todėl, kad sugeba užsitikrinti įpūdingą investicijų gražą, bet ir todėl, kad investuoja jau labai seniai.
  • Išnaudokite eksponentinį investavimo efektą
  • Nesistenkite pagauti rinkos. Tai pasiseka vienetams. Geriau investuokite į indeksinius fondus su mažais administravimo mokesčiais.
  • Visada (pabrėžiu VISADA) turėkite pinigų rezervą, tam kad nereiktų “ištraukinėti” investicijų
  • Tam kad investuoti - reikia susitaupyti. O susitaupo tik tada, kai išleidi mažiau nei gauni pajamų. Santaupos - tai skirtumas tarp pajamų ir jūsų ego.
  • Rinka ne tik kyla, ne visos investicijos būna sėkmingos. Įvertinkit tai.
  • Tam kad “tapti turtingu” reikalingi kitokie įgūdžiai nei “išlikti turtingu”. 

 

Originalią knygos versiją galite užsisakyti iš Amazon’o pagal šią nuorodą: The Psychology of Money

Audible versija: The Psychology of Money

Lietuvišką audioversiją rasite čia: PINIGŲ PSICHOLOGIJA. Amžinos pamokos apie turtą, godumą ir laimę

Daugiau knygų apžvalgų: https://www.amverklubas.lt/blog?tag=knygos.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.