Draugus reikia rinktis atsargiai. Knygos "The Power of The Other" apžvalga

Tikriausiai esate girdėję posakį, kad „ten (korporatyvinėje) viršūnėje“ yra labai vieniša. Žinau, kad neretam tuo sunku patikėti. Juk turint „įtakos“ ir pinigų neturėtų trūkti draugų. Bet tik pakliuvus ten supranti, kad posakis tikrai turi nemažai tiesos.  Ieškodamas atsakymų, kaip sumažinti tą vienišumą, atradau labai įdomią knygą, kurią šį kartą pristatau - tai Dr. Henry Cloud „The Power of the Other“.

Amerikiečių autorius, Dr. Henry Cloud, yra nusipelnęs lyderystės ekspertas ir psichologas. 2014-aisiais, Success Magazine išskyrė Dr. Cloud’ą kaip vieną iš top 25-ių įtakingiausių asmeninio ugdymo lyderių. Jis patenka į New York Times geriausiai parduodamų autorių sąrašą, kurio knygų pardavimai (įskaitant ir kitas jo knygas Boundaries ir Changes That Heal) kartu sudėjus viršija 10 milijonų egzempliorių pasaulyje.

„Nepaneigiama realybė yra tokia, jog tavo sėkmė gyvenime ar versle priklauso ne tik nuo to, ką darai ir kaip tas užduotis atlieki, bet taip pat ir nuo to, su kuo ar kam tu tas užduotis atlieki “. – knygoje teigia Dr.Cloud.

Autorius įveda „Keturių Kampų“ terminą ir detaliai apžvelgia keturis ryšių tipus: „atsijungęs be ryšio“, „blogas ryšys“, „pseudo-geras ryšys“ ir „Tikrasis ryšys“, taip paaiškindamas, kaip kiekvienas iš jų daro įtaką mūsų saviugdai. Ir knygoje pabrėžiama, kad lyderiams (kaip ir bet kam kitam) reikalingi „specifiniai kokybiniai santykiai“, vadinamasis „Tikrasis Ryšys“ (True Connection) arba „Ketvirtojo Kampo santykiai“ (Corner Four Relationship).

Pirmojo Kampo santykiuose, lyderiai jaučiasi „atsijungę nuo ryšio“. Cloud rašo: „Tikrasis ryšys visuomet apima tiek emocinį, tiek funkcinį prisirišimą prie kitų žmonių – tam tikra priklausomybė, kuri turi būti abipusė. Atsijungimui būdingas tai trūkumas iš vienos ar kitos pusės – ar tai iš duodančiosios, ar iš tos, kuri gauna. Tvirtu ryšiu besidalinantys žmonės atlieka abu. Jie geba būti tiek emociškai prieinami, tiek duoti bei gauti .“

Antrojo Kampo santykiuose, lyderiai turi „blogą ryšį“. Jie jaučia „potraukį žmogui, kuris priverčia juos jaustis blogai ar defektuotais kurioje nors srityje“. Pateikiami pavyzdžiai apie sūnų, kuris siekia pagarbos iš ypatingai kritiškai nusiteikusio tėvo; arba darbuotoją, kuris siekia pagyrimo iš vadovo, kuris tų pagyrimų savo darbuotojams gaili.

Trečiojo Kampo santykiuose, lyderiai sukuria „viliojantį, bet netikrą ‚gerą santykį‘“. Šiame kampe, lyderiai jaučia potraukį santykiams, kurie priverčia juos jaustis gerai. Jie bendrauja ir skatina tuos žmones, kurie juos aukština ir giria, bet yra linkę ignoruoti ir netgi bausti blogas žinias atnešančių komandos narių. Trečiame Kampe esantys žmonės, kurių darbas pasižymi ypač dideliu streso lygiu, dažnai tampa neištikimi savo partneriams arba lengvai įklimpsta į įvairias „geros savijautos“ priklausomybes.

Nei vienas iš šių kampų nėra ta vieta, kur norėtumėte būti. Lyderiams reikia žengti tvirtą žingsnį link Ketvirtojo Kampo teritorijos. Būtent čia jie formuoja „tikrą ryšį“ su kitais. Tokiame ryšyje yra vietos tikrajam, autentiškam aš; šitame santykyje yra vietos ir širdžiai, sielai ir aistrai. Abi šalys šiame santykyje yra įsitraukiusios, vienas kitą suprantančios bei abipusiai investuoja. Ką kiekvienas mąsto, jaučia, kuo tiki, ko bijo – visu tuo galima saugiai dalintis.

Cloud išskiria šiuos aštuonis Ketvirtojo Kampo požymius. Tikras ryšys:

  • Įkvepia;
  • Suteikia laisvės;
  • Reikalauja atsakomybės;
  • Sumažina nesėkmių skausmą;
  • Suteikia iššūkių bei stumia į priekį;
  • Sukuria struktūrą;
  • Jungia, o ne atskiria;
  • Yra vertas pasitikėjimo.

Kuomet iš tiesų atrandame teisingą ryšį su kitu, tuomet atrandame taip mums reikalingą postūmį į priekį, galimybę išnaudoti savo pilną potencialą. Tokie santykiai sukuria terpę autentiškumui.

Aprašymo pabaigai - istorija, kuria prasideda knyga (taip pat ją galite išgirsti žemiau pateiktame video). Bet kas, kas skaitė kokią nors knygą apie JAV spec. pajėgas, yra girdėjęs apie „Pragaro Savaitę“ - paskutinę būsimųjų jūrų pėstininkų (Navy Seals) išbandymų savaitę. Tą savaitę Cloud apibūdina kaip „varginantis išbandymas reikalaujantis aukščiausio lygio fizinės ir psichologinės ištvermės, verčiantis jau ir taip ypač stiprius naujokus perlipti savo ribas“. Cloud‘o giminaitis Mark‘as buvo jūrų pėstininkas, kuris vėliau žuvo tarnybos metu Irake. Po Mark‘o mirties praėjus kelioms dienoms, vienas iš Mark‘o bendražygių Bryce papasakojo, kaip jam „Pragaro Savaitė“ beveik pasibaigė nesėkmingai, plaukiant šaltame Ramiajame vandenyne po savaitės šio varginančio treniruočių etapo. Iki kranto likus, atrodo, vos keliems grybšniams, jis staiga sustojo, jėgos apleido. Bryce buvo bepasiduodantis, Tačiau Mark‘ą, kuris jau buvo ką tik įveikęs paskutinį ruožą, palaikančiai iškėlė savąjį kumštį ir surėkė: „Tu gali!“. Ir tai buvo viskas, ko Bryce‘ui tuo metu reikėjo. „Jo kūnas perjungė pavarą į kitą galimybių lygį. Būtent tai ir yra kito galia“.

Tai yra lengvai skaitoma (ar klausoma) knyga, kurią rekomenduočiau kiekvienam – ypatingai tiems, kurie siekia augti ir tobulėti tiek asmeniniame, tiek profesiniame gyvenime.

Knygą galite užsisakyti iš Amazon’o pagal šią nuorodą: The Power Of The Other

Knygos audio versiją galite užsisakyti iš Audible: The Power Of The Other

Daugiau knygų apžvalgų: https://www.amverklubas.lt/blog?tag=knygos

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.