Stebuklinga sėkmės piliulė. Knygos "Grit" apžvalga

Daugelis vadovų, tėvų, mokytojų ar konsultantų užduoda sau ir kitiems klausimą – kokios žmogaus savybės sąlygoja tai, kad vieni pasiekia neeilinių rezultatų, tuo tarpu kiti ir lieka pilkomis vidutinybėmis. Knygos "Grit: The Power of Passion and Perseverance" autorės psichologės Angela Duckworth atlikti tyrimai rodo, kad puikius pasiekimus lemia ne talentas, bet specialus mišinys aistros ir užsispyrimo, ką ji pavadino „grit“ (aš lietuviškai tą pavadinčiau nuoseklumu). Angela gavo užduotį iš elitinės West Point karininkų akademijos vadovybės sukurti metodiką (sistemą), kuri padėtų įvertinti atrankos metu ir pačioje studijų pradžioje tuos kandidatus ir kadetus, kurie nepalūš sudėtingo mokymų kurso metu. Knygoje nagrinėjamos ir kitokios aplinkos – mokytojai, dirbantys pačios problematiškiausiose JAV mokyklose, sudėtingų žodžių rašymo konkursantai (National Spelling Bee) ir pan.

Man labai įsiminė knygoje aprašytas eksperimentas su vaikų grupėmis, kurios sprendė matematikos uždavinius. Vieną grupę visada tik gyrė, nepriklausomai nuo jų išspręstų uždavinių kiekio bei rezultato. O kitai grupei kartais „duodavo kritikos“, kad per mažai išsprendė. Vėliau abiems grupės davė išspręsti „kontrolinius uždavinius“. Kad ir kaip atrodytų keista, tačiau gaudavę tik „teigiamą grįžtamą ryšį“ greičiau pasiduodavo susidūrę su sunkiais uždaviniais. Tuo tarpu kritikuotieji stengėsi labiau ir „kontrolinį“ išsprendė geriau. Taip sakant in your face, gerbiami plastmasinio pozityvumo propaguotojai. Ir tokių žadinančių įžvalgų knygoje galima rasti ir daugiau.

Žinoma, nuoseklumas gali tapti „apsėdimu“ ir „aklu užsispyrimu“, todėl knygoje nagrinėjama, kaip tie sėkmingai nuoseklūs žmonės sugeba „neužsiciklinti“, bet vis tiek siekti savo tikslų. T.y. kaip pakeisti kažkokius savo veiksmus, bet nepamesti tikslo. Knygoje taip pat apžvelgtas skirtumas tarp žmonių, kurie vadovaujasi „augimo“ pasaulėžiūra (growth mindset) ir „fiksuota“ pasaulėžiūra (fixed mindset). Taip pat aiškiai įvardinta, kad augimo pasaulėžiūra nėra „amžinas optimizmas“ ar „happy-clappy“ technikos.

Internete galima rasti nemažai komentarų, vertinančių šią New York Times bestselerį kaip paneigiantį „talento“ ar „IQ“ įtaką žmogaus pasiekimams. Tačiau aš tokios žinutės knygoje neįžvelgiau. Autorė kaip tik pabrėžia, kad žmogus su talentu ir nuoseklumu labai daug gali pasiekti. Tačiau vien talento nepakaks. Ir nėra stebuklingos sėkmės piliulės – sėkmė ateina pas tuos, kurie nuosekliai jos siekia.

Knygą galite užsisakyti iš Amazon’o pagal šią nuorodą: "Grit: The Power of Passion and Perseverance"

Daugiau knygų apžvalgų: https://www.amverklubas.lt/blog?tag=knygos.

Jei turėsite laiko, peržiūrėkite Angela Duckworth kalbą TEDx'e.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.