Projektų prakeiksmas. Knygos "How Big Things Get Done" apžvalga

Knygą "How Big Things Get Done: The Surprising Factors That Determine the Fate of Every Project, from Home Renovations to Space Exploration and Everything In Between" suklausiau su pasimėgavimu. Ir net nusipirkau šios knygos Kindle versiją Tai visiškai šviežiai pasirodžiusi knyga apie projektų (ne)valdymą. Autoriai ne tik yra sukaupę didelę nesėkmingų projektų statistinę duombazę, bet ir išanalizavę nesėkmių priežastis. Taip pat jie turi didelę projektų valdymo praktinę patirtį, yra valdę ar gelbėję ne vieną itin didelės apimties projektą. Anot jų, tik didelių 8% projektų įvyksta laiku, ir neviršijant biudžeto. Tačiau tokios pačios bėdos nutinka ir visai nedideliems projektams (pvz. namo remontas). Autorių nuomone, projektų nesėkmių priežastys slypi galioje (politikoje) ir psichologijoje.

Galia / politika (ne tik viešoji politika, bet kompanijų vidaus galios žaidimai) pasireiškia tuo, kad neretai imamasi labai rizikingų (didžiausias, plačiausias, ilgiausias, naujausiais ir kitoks -iausias) projektų, neįvertinant visos galimos apimties, projekto kaštų i trukmės, bei akivaizdžiai būnant superoptimistiškais ir ignoruojant rizikas. Labai dažnai tokiu būdu koks nors politikas (pvz miesto meras) ar įmonės vadovas pamėgina pasistatyti sau „paminklą“. Tokiu atveju projekto pradinis vertinimas būna „sumažintas“, o jau prasidėjus projektui nebelieka galimybės atsitraukti.

Kita labai dažna priežastis – planavimo etapo ignoravimas. Su tokiu elgesiu ir man dažnai tenka susidurti, kai sakoma, kad „nėra laiko, reikia dirbti“. Bet sprendimo paieška, planavimas, galimų rizikų identifikavimas ir plano paruošimas, tai ir yra „darbas su projektu“. Pasakodami apie sėkmingus projektus (Empire State Building, Bilbao Gugenheimo Museum) ji ne kartą pabrėžė, kiek laiko projektų komandos paskyrė planavimui, projekto vertinimui ir geriausio įgyvendinimo būdo paieškai. Nepaisant to, kad tais laikais daugelis technologinių sprendimų dar nebuvo sukurti. O šiuolaikinės technologijos leidžia virtualiai įgyvendinti projektą ir pastebėti galimus iššūkius, surasti geriausius sprendimus ir pakankamai tiksliai įsivertinti projekto trukmę bei kainą.

Keletas knygos autorių rekomendacijų:

  • Supraskite savo tikimybes. Sunku kažką teisingai nuspręsti ir imtis veiksmų nesuprantant realios situacijos
  • Planuokite lėtai, veikite greitai. Noras veikti suprantamas, tačiau neteisingas. Juk ir liaudies išmintis sako – septynis kartus pamatuok, vieną kartą nukirpk
  • Galvokite iš dešinės į kairę. T.y. planavimą pradėkite nuo pabaigos – koks turi būti galutinis rezultatas, ir ką turime padaryti rezultatui pasiekti.
  • Suraskite savo lego. Net ir dideli sudėtingi dalykai dažniausiai susidaro iš nedidelių standartinių elementų.
  • Būkite komandos kūrėjai. Nes ir geriausiam planui įgyvendinti, reikia geros komandos.
  • Valdykite nežinomus nežinomuosius. Nors niekada negali sakyti, kad viską žinai, tačiau rizikas galima nusimatyti ir vertinti.
  • Didžiausia projekto rizika esi tu.

Apibendrinant, knyga „How Big Things Get Done: The Surprising Factors That Determine the Fate of Every Project, from Home Renovations to Space Exploration and Everything In Between" yra puikus pasiskaitymas tiems, kurie savo veikloje susiduria su projektais – ne tik projektų vadovams, projektų portfelio valdytojams, projektų valdymo ofiso darbuotojams, bet ir valdybų nariams, organizacijų vadovams bei padalinių vadovams.

Originalią knygos versiją galite užsisakyti iš Amazon’o pagal šią nuorodą: How Big Things Get Done: The Surprising Factors That Determine the Fate of Every Project, from Home Renovations to Space Exploration and Everything In Between

Audible versija: How Big Things Get Done: The Surprising Factors That Determine the Fate of Every Project, from Home Renovations to Space Exploration and Everything In Between.

Daugiau knygų apžvalgų: https://www.amverklubas.lt/blog?tag=knygos.

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.