Pasimokykime iš svetimų klaidų. Knygos „Organizacijų ligos ir jų gydymas“ apžvalga

Knyga “Organizacijų ligos ir jų gydymas” tikrai ne paprasta vadybos patarimų knyga. Pirmos jos išskirtinumas – tai unikalus autorių duetas. Knygą parašė du vadybos praktikai, atstovaujantys labai skirtingus verslo aspektus. Dr. Alisa Miniotaitė – mokslų daktarė, ISM lektorė, koučingo ir lyderystės konsultantė, smulkaus verslo savininkė. Jos bendraautorius Ignas Staškevičius – stambaus verslo atstovas, buvęs labai didelių (bent jau Lietuvos mastu) įmonių vadovas, valdybų narys, investuotojas. Toks duetas tikrai užtikrina įvairiapusiškesnį požiūrį ir platesnes įžvalgas. Reikia paminėti, kad knygoje išskirta, kurias dalis rašė Alisa, o kurias – Ignas. Netgi pats turinio pateikimo stilius – kaip pokalbis tarp abiejų autorių.

Pačioje knygos pradžioje jau užduodamas Igno reikalavimas turiniui – jokios šūdmalos (cut the crap). Tai užtikrina, kad visa pateikiama medžiaga labai praktiška, ir nėra tuščio filosofavimo, nors paliečiami ir kai kurie filosofiniai verslo valdymo aspektai (pvz. ar pinigų uždirbimas tikrai vienintelis verslo tikslas). Knyga yra gyva, pagrįsta ilgamečiais tyrimais, mąstymais ir praktika, aktuali organizacijų vadybai, viskas parašyta gyva, įtraukiančia, aiškia, argumentuota kalba. Labai daug remiamasi ir apžvelgiama pripažinti pasaulyje autoriai ir jų knygos. Vien literatūros sąrašas sudaro 20 (taip, dvi dešimtis) puslapių. Visa knygos apimtis irgi reikšminga – 382 psl.

Keletas minčių iš knygos:

  • Organizacijos yra kaip gyvas organizmas: Organizacijos patiria visas įmanomas augimo ligas, ir jos gali susirgti. Sirgimo simptomai – nėra augimo, nesivystoma, prastėja finansiniai rezultatai.
  • Organizacijos kuriamos pasiekti tikslams. Todėl turi būti aiškus tikslas ir stebimas jo siekimas.
  • Verslai, kurių steigėjai nuo pat pradžių turėjo aiškius finansinius tikslus, išgyvena dažniau nei verslai, kurių steigėjai neakcentavo finansinių tikslų. Nenustebino, bet geras priminimas.
  • Vadovo pagrindinis uždavinys pasiekti nustatytus tikslus. Ir vadovas atsako už sėkmes ir nesėkmes. Net jeigu ir praktikuojama „pasidalinta lyderystė“.
  • Vadovas turi deleguoti daugumą darbų ir atsakomybių, tačiau yra dalykai, kurių deleguoti negalima (pvz vizijos ir tikslų nustatymas)
  • Organizacijos svarbiausias elementas – darbuotojai (t.y. žmonės), tai juos reikia kuo geriau įveiklinti (t.y. išnaudoti). Knygoje tikrai nemažai dėmesio skirta šitai temai.  

Knyga yra skirta reiklesniam skaitytojui, kuris nori išvengti klaidų, kurias daro vadovai, savininkai, direktoriai. Todėl ji bus labai naudinga ir tiems, kurie nori jais (savininkais ar vadovais) tapti. Ši praktinių patarimų knygą turi būti ant kiekvieno vadovo stalo ir turi būti ne tik vieną kartą perskaityta, bet skaitoma (bent tam tikros dalys) reguliariai. Ir tikiuosi kada nors šios knygos audiofomatu.

Pasiklausykite tinklalaidės "Nuo Amato prie Verslo" epizodo, kuriame kalba su knygos bendraautore dr. Alisa Miniotaite : E54. Organizacijų ligos ir jų gydymas. Pokalbis su dr. Alisa Miniotaite

Knygą galima įsigyti čia: https://www.knygos.lt/lt/knygos/organizaciju-ligos-ir-ju-gydymas/

Daugiau knygų apžvalgų: https://www.amverklubas.lt/blog?tag=knygos.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.