Laiko skurdas. Knygos "Time Smart" apžvalga

knygos laikas Feb 28, 2021

Žmonės dažniausiai skundžiasi, kad jiems trūksta laiko ir/ar pinigų (ir nieks nesiskundžia proto trūkumu). Apie pinigų trūkumą ir ką su tuo daryti kalba daugelis – nuo politikų ar ekonomistų iki mokytojų ar užstalės išminčių. Su pinigine nelygybe kovojama net valstybiniu mastu. Bet apie laiko trūkumą kalbama mažai. O juk laiko trūkumas neretai yra pinigų trūkumo ir bendro nepasitenkinimo gyvenimu priežastis. 

O juk keturi iš penkių suaugusių žmonių prisipažįsta, kad jiems trūksta laiko padaryti tai, ką jie privalo padaryti. Žmones, kuriems pastoviai trūksta pinigų būtiniems dalykams, vadiname neturtingais (poor). Tai žmones, kuriems trūksta laiko reiktų vadinti time-poor. Ir tie žmonės ne tik mažiau džiaugiasi gyvenimu, jų sveikata prastesnė, jie pasiekia mažiau, jiems daug didesnė skyrybų tikimybė. Apie tai, kaip išsiveržti iš laiko skurdo ir atgauti savo laiko kontrolę, ir rašo savo knygoje Harvardo Verslo Mokyklos profesorė Ashley Whillans savo knygoje “Time Smart: How to Reclaim Your Time and Live a Happier Life”. Kas labiausiai suintrigavo, tai įvairūs pavyzdžiai, kaip nesusimastydami švaistome laiką - pvz. važiuojame į tolimesnę parduotuvę, nes ten sviestas 20 centų pigesnis. Skaitydamas prisiminiau vieną pažįstamą, kuris praleido (jo teigimu) apie 10 valandų nagrinėdamas įvairius elektros tiekėjų pasiūlymus tam, kad sutaupytų 30 EUR per metus (taip įvertindamas savo laiką 3 EUR už valandą). Kad pakeisti tokį elgesį, reikia pradėti laiką vertinti (tiesiogine to žodžio prasme) laimės pinigais ir žiūrėti, ar tikrai kelių Eurų sutaupymas vertas prarasto laiko? 

Knygoje pateikia daug nuorodų į įvairius tyrimus apie tai, kodėl ir kaip žmonės švaisto laiką (bet nelabai sutaupo pinigų). Pateiktas trumpas testas, kad įvertintumėte, kas jums svarbiau - laikas ar pinigai. Kiekviename skyriuje pateikiami įrankiai bei pratimai geresniam laiko naudojimui. Todėl tikrai rekomenduočiau skaitant šią knygą turėti užrašų sąsiuvinį šalia. 

Apibendrinant - gero laiko turėjimas tikrai svarbus, nes ne visiems laimės dalykams reikia pinigų. Bet be pinigų irgi negerai, todėl labai svarbu mokėti gerai elgtis ir su laiku, ir su pinigais. O ši knyga tikrai puikiai padės gerinti laiko vertinimą. 

Knygą galite užsisakyti iš Amazon’o pagal šią nuorodą: Time Smart: How to Reclaim Your Time and Live a Happier Life

Audible versija: Time Smart: How to Reclaim Your Time and Live a Happier Life

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.