Lyderystė - tai sugebėjimas spręsti problemas. Knygos It Worked For Me apžvalga

knygos lyderyste Oct 20, 2021

Keturių žvaigždučių generolui Collin Powell teko padirbėti įvairiose labai reikšmingose pareigose – tiek JAV karinėse pajėgose (štabų vadų komiteto pirmininkas), tiek ir prezidento G.W.Bush‘o administracijoje Valstybės Sekretoriaus pareigose. Todėl būtų kvaila ignoruoti to žmogaus lyderystės įžvalgąs ir patirtį, kurių apstu knygoje "It Worked for Me: In Life and Leadership". 

Knygoje gausu istorijų iš asmeninės patirties, puikiai iliustruojančių autoriaus lyderystės įžvalgas. Vos ne kiekviename knygos puslapyje galima rasti labai taiklių ir praktiškų lyderystės patarimų. Tačiau labiausiai įsiminė jo nuostata, kad lyderio pagrindinis darbas – spręsti problemas. Kaip jis pats sako, problemų sprendimas yra lyderio pareiginiuose nuostatuose (in the job description). Ir jeigu tau nieks neatneša problemų, tai labai tikėtina, kad praradai žmonių pasitikėjimą tavimi kaip lyderiu.

Todėl reikia tikėtis ir laukti problemų. Kiekvienas planas neatlaiko pirmo kontakto su realybe, nes „sh*t happens“, Merfis veikia, sąlygos keičiasi, prielaidos nepasiteisina. Ir jei problemų nematai, tai laikas sunerimti. Arba išvis nesupranti kas vyksta, arba nuo tavęs slepiama realybė.

Kadangi problemos nutiks, visuomet reikia turėti vietos manevrui, visuomet reikia turėti „buferį“ (čia jau mano TOC ideologijos paveiktas komentaras). Nes užspaustas į kampą negalėsi būti efektyvus.

Neužsisklęsk kabinete, o lankykis ten, kur „vyksta veiksmas“. Tokiu būdu sugebėsi pastebėti smulkias problemas ir jas išspręsti, prieš joms tampant didelėmis. Ir pastebėtas problemas reikia spręsti. Nors kartais sprendimai ir gali būti nelabai malonūs. Ir visuomet reikia atsiminti, kad esi stebimas. Jeigu būdamas vadovu/lyderiu leisi sau pažeidinėti taisykles, ignoruoti problemas ir pan., tai tavo „žinutę“ labai greitai išgirs ir kiti. Tuo parodysi kas tau iš tikrųjų svarbu, o kas yra tik „PR‘as“.

Taip pat verta prisiminti 13 Collin‘o Powell‘o taisyklių:

  1. Nėra taip blogai kaip atrodo. Tai labiau požiūris (attitude) nei prognozė, bet išlaikyti sveiką optimizmą yra svarbu.
  2. Supyk (jei reikia), bet nesilaikyk pykčio. Nes pyktis nėra gera būsena, ir labai svarbu išlaikyti „šaltą protą“.
  3. Nelaikyk savo ego arti savo pozicijos (idėjos, sprendimo). Juk kai tavo pozicija krenta, tavo ego gali būti smarkiai sužeistas.
  4. Tai galima padaryti. Tai požiūris.
  5. Atsargiai rinkis (ko nori), nes tą gali ir gauti.
  6. Neleisk neaiškiems faktams trukdyti geram sprendimui.
  7. Tu negali pasirinkti (spręsti) už kitus. Bet neleisk kitiems rinktis (spręsti) už tave. 
  8. Tikrink smulkmenas. Nes sėkmė susideda iš mažų dalykų, daug mažų dalykų.
  9. Dalinkis nuopelnais. Jei kažkas pavyko, pasidalink nuopelnais, pagirk ir paskatink tuos, kurie prisidėjo prie sėkmės.
  10. Išlik ramus. Būk malonus. Buvimas maloniu nėra silpnumo požymis, o pasitikėjimo savimi požymis.
  11. Turėk viziją ir būk reiklus.
  12. Nepriimk baimės ir neigėjų patarimų.
  13. Amžinas optimizmas yra jėgos multiplikatorius. Tikėk savimi, savo tikslais, neslėpk savo aistros ir pasitikėjimo, juk fortūna myli drąsiuosius. 


Taigi, kai žmonės pamatys, kad esate pasiruošę ir sugebate spręsti jų problemas, jie pripažins jūsų lyderystę. Ir jei tie principai veikė Collin‘ui Powell‘ui, kodėl jie turėtų nesuveikti kitiems ?

Knygą galite užsisakyti iš Amazon’o pagal šią nuorodą:  It Worked for Me: In Life and Leadership

Knygos audio versiją galite užsisakyti iš Audible: It Worked for Me: In Life and Leadership

Daugiau knygų apžvalgų: https://www.amverklubas.lt/blog?tag=knygos.

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.