Produktyvumo filosofija. Knygos "Asmeninio produktyvumo istorijos" apžvalga

Efektyvumo tema man visuomet yra labai įdomi, ir ne tik organizacijų efektyvumo, bet ir atskiro žmogaus efektyvumo. Todėl LinkedIn‘e pamatęs Mindaugo įrašą, kuriame jis reklamavo savo greit pasirodysiančią knygą „Asmeninio produktyvumo istorijos“, neabejodamas iškart užsisakiau. Prabėgus keletui savaičių sulaukiau SMSo su pranešimu apie paštomate mano vardu gautą siuntą. Siuntoje buvo knyga su asmeniniais Mindaugo palinkėjimais (žiūr iliustraciją). Knyga pragulėjo keletą savaičių, kol ėmiausi jos skaitymo. Kaip daugelis mano skaitytojų žino, esu didelis blaškos (a.k.a multitaskingo nekentėjas), todėl norėjau užbaigti skaityti (o tiksliau – klausyti) kitą knygą.

Pradėjęs skaityti knygą, nusprendžiau stebėti savo reakciją į tai, ką Mindaugas užakcentuoja, kaip pateikia pavyzdžius, kokius eksperimentus atlieka. Gal nuskambės kiek pagyrūniškai, bet kažkokios reikšmingos naujos informacijos apie asmeninio efektyvumo įrankius ar metodus aš nesitikėjau. Juk pats šia tema domiuosi virš 20 metų.

Galiu drąsiai prisipažinti, kad jei ši knyga man būtų pakliuvusi prieš kokius 15 metų, tai tikrai nebūčiau jos perskaitęs. Ir viskas dėl labai paprastos priežasties – knygoje (o ypač jos pradžioje) daug laiko skiriama visokiems bla-bla-bla ir pafilosofavimams. Bent jau aš taip būčiau vertinęs prieš 15 metų. Nes Mindaugas rašo ne apie kokį super-turbo-apps‘ą ar triuką, kuris stebuklingai leistų padaryti daugiau, bet apie tai, kad efektyvumas ne apie suspėti viską (ar bent jau labai daug), bet pirmiausiai apie tai, kad reikia suspėti tai kas svarbiausia. Kartais turėsime aukoti tai kas svarbu, kad apsaugoti tai kas svarbiausia. Kuo tai ne bla-bla-bla ? Juk gyvenime tiek visko yra, ir taip norisi VISKO. Bet gyvenimiška patirtis manyje jau aškiai žino, kad gyvenime to VISKO yra tiek daug, kad reikia aiškiai suprasti kas yra svarbiausia. Ir tas žinojimas, kas tau yra svarbiausia, dažniausiai daro tave nepatogiu. Todėl efektyvumo niekada nebus be to bla-bla-bla ir filosofavimo, t.y. be apsisprendimo koks yra tavo Tikslas. Mindaugas (kaip ir privalu geram konsultantui) labai vaizdžiai per asmenines istorijas parodo, kodėl yra svarbu aiškiai žinoti kas yra svarbiausia. Man tikrai labai patiko, kad Mindaugas pasidalino prioriteto ir prioritetų (kaip žodžio) atsiradimo istorija ir šio žiodžio daugiskaitos absurdiškumu.

Labai smagiai susiskaitė ir skyrius apie mėgavimąsi lietumi. Vėlgi, tai iš filosofavimo sferos, tačiau kartais gyvenime yra svarbu ne tik kažką padaryti, bet ir mokėti pasidžiaugti darymo procesu.

Antroje knygos dalyje Mindaugas jau dalinasi savo patyrimais išmėginat įvairias efektyvumo technikas. Ten jau filosofijų mažiau, daugiau veiksmo, metodikų pristatymo beigi komentarų apie tai, kaip jas naudoti. Čia rasite ir „pirmojo domino“ ar „minimalių pastangų“ metodą, sutelkto dėmesio (Pomodoro) techniką, savivaržos bei kitus įrankius. Daugumą iš jų esu išmėginęs ir aš, tik gal kai kurių rezultatai kitokie nei Mindaugo. Visgi nerekomenduočiau pradėti knygos skaitymą nuo antrosios dalies, praleidžiant pirmą dalį. Nes nėra nieko beprasmiškiau, nei labai efektyviai daryti nereikalingus darbus.

Mano žmona, pradėjusi skaityti šią knygą, pakomentavo, kad jeigu aš būčiau toks, tai gal ji su manim negyventų. Todėl knygoje labai puikiai dera Pats svarbiausias skyrius. Apie ką jis? Sužinosite perskaitę.

Apibendrinant – ši knygą man tikrai buvo gera laiko investicija (nes knygos kaina tikrai maža), priminė prioriteto pasirinkimo ir (ypač) jo saugojimo svarbą bei kaip svarbu mėgautis darymu. O labiausiai surezonavo, kad į (beveik) viską gyvenime reikia žiūrėti kaip į eksperimentą. Tai ši knyga man buvo kaip taurė gero išlaikyto viensalyklinio viskio – skonis kaip ir pažįstamas, bet pojūčiai vėl nauji.  

Knygą galite užsisakyti čia: Asmeninio produktyvumo istorijos. Eksperimentuojančio žmogaus užrašai

Knygos audioversiją rasite čia: Asmeninio produktyvumo istorijos. Eksperimentuojančio žmogaus užrašai

 Daugiau knygų apžvalgų: https://www.amverklubas.lt/blog?tag=knygos. 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.